Barncaster

Tekst: Kjetil Storvik

Lykken er å bygge sine egen Barncaster!


Barncaster er en elektrisk gitar, der betegnelsen er sammensatt av ordet «barn» (som kan oversettes med låve/fjøs) og endingen «caster» (hentet fra Fender-modellene Telecaster og Stratocaster). «Barn» skulle i denne sammenheng kunne referere til opphavsstedet for materialene som benyttes for gitarkroppen. Mao. - en Barncaster er en elektrisk gitar (ikke nødvendigvis med Fender-fasong) bygget av rivningsmaterialer etter en fjøs.


De fleste vil mene at dette blir en for snever definisjon. Mer generelt kan man si at kroppen skal bestå av eldre, gjenvunnet treverk. Noen ganger fra fjøs, driftsbygninger, kornsiloer, gamle bygninger osv, men ikke nødvendigvis fra fjøs. Om ikke fra nærmeste bondegård, så eventuelt fra hytta. F. eks. fra en ombygd trapp. Trappetrinnene – selv de gamle – er av trykkimpregnert materiale, m.a.o. ikke råtne, men med solide sprekker. Etter noen kvelder ved peisen er de knusktørre og med enda større sprekker. Strengt tatt kommer ikke Barncaster-materialer kun fra bygninger heller, men gjerne også fra gamle transportkasser – eller en sliten europall, som vi skal se i eksempelet nederst på siden.

Men etter min mening er heller ikke dette tilstrekkelig. Den ferdige gitaren må vise tydelig spor etter materialenes opprinnelse; sprekker, malingrester, hull etter spiker, skruer, etc. 

Min egen Barncaster


I diverse postings på Facebook ble jeg inspirert til å bygge min egen Barncaster. Det var altså lysten til å bygge som fikk meg igang, ikke fordi jeg plutselig hadde fått tilgang til egnete materialer. Første utfordring var dermed å fremskaffe råvarene. De fant jeg bak uthuset på hytta. Der hadde plankebitene ligget sommer som vinter i sol, regn, is og snø - i minst 40 år. Ved ræmere gransking viste det seg at plankebitene åpenbart var trykkimpregnerte og dermed friske innvendig, men slitne og værbitte utvendig. Dette lovet bra!


Takket være ildsjeler i Snekkerkjelleren på Skøyen Aktivitetssenter fikk jeg tilgang til all nødvendig redskap for trearbeidet; sirkelsag, båndsag, planhøvel, etc. Ellers var det et poeng at jeg ikke skulle kjøpe inn verken hardware eller elektronikk; jeg skulle kun benytte ting som allerede befant seg i skuffer og skap i min private custom shop.


Og slik ble sluttresultatet:

Treverk klart for nye anvendelsesområder

Skruer klare etter forsert rustprosess

I tillegg til materialene i kroppen er det mye garnityr som kan forsterke inntrykket, f.eks. plekterbrett laget av tilskårne vinylplater, bilskilt, oppklipte lærvesker, eller noe annet avlagt materiale som kan benyttes. Ettersom jeg påstår at en ekte Barncaster skal være selvlaget, synes jeg det er OK at halsen er kjøpt, helst ikke fabrikkny, gjerne brukt fra Finn.no eller resirkulert etter en havarert gitar. Det samme gjelder for pickuper, annen elektronikk og hardware. Å bygge en spillbar hals fra slitne rivningsmaterialer er ikke lett! Husk at Barncasteren til syvende og sist skal være spillbar.

Mike Ferrell laget plekterbrettet med utgangspunkt i en plate av Johnny Cash - I Walk the Line


                              Foto fra Mike's fb posting


Et strålende eksempel - Vodka, eddik, billakk og Evergood Dark Roast kaffe


En Barncaster etter mitt hjerte er bygget av Thomas Overdulve og presentert på Facebook. Thomas forteller:


"Jeg kjeda meg en søndag og gikk ut i skogen og fant en sliten pall gravd halvveis ned i mose og ugress. Jeg tok den med hjem, børstet bort det grøvste av den medfølgende naturen og kappet opp i passende lengder. Jeg hadde ikke lange nok tvinger, så stykkene ble påført lim og skrudd sammen ved hjelp av ekstra lange skruer og satt til tørk i tre uker.


Jeg hadde en Telecaster kropp liggende i boden. Den la jeg på toppen av pallefjøla og - brukte den som mal - og tegna rundt. Deretter kappet jeg ut kroppen med onkels slitne stikksag som jeg fant i en skuff, pussa litt over med K40 sandpapir og beiset 3 lag med en god blanding av vodka, eddik, billakk og Evergood Dark Roast kaffe ekstra sterk!

Jeg fant ingen fres etter onkel i boden, så jeg valgte å søke hjelp hos Gulden Guitars på Steinberg i Drammen for utfresing av halslomme og hulrom til elektronikk. Relic hardware samt pre-wired elektronikk (Esquire oppsett) fikk jeg kjøpt av en trivelig fyr på Finn. Øvrige deler ble handlet inn fra Gitarist.no, og en brukt hals fant jeg også på Finn.


Da alle nødvendige komponenter var kommet innomhus, ble den skrudd sammen med lav moral og høy action samt en halvliter Frydenlund Juicy IPA. Båndene er så skjeggete at man begynner å blø, men de kan files ned senere en mørk regnværsdag (eller ikke). Den låter som en full sjømann, det klirrer i et par av bånda, men hva kan ikke skjules med en god dose vreng✌️"