Tekst: Kjetil Storvik
Oscar Skau, som her sees sammen med Robert Normann (til venstre), var både musiker, forretningsdrivende, musikkforlegger og - ikke minst - utvikler av både elektrifiserte gitarer og forsterkere.
På slutten av 40-tallet var Oscar Skau gitarist i orkesteret på en av amerikabåtene, og som så mange andre gitarister på den tiden hadde han problemer med få frem sitt bidrag i konkurranse med de andre sterkere, akustiske instrumentene i orkesteret. I Amerika hadde han imidlertid både sett og hørt gitarforsterkere, men det ble aldri til at han skaffet seg noen forsterker mens han var på de kanter. Oscar Skau hadde sin egen musikkforretning i Oslo. Her var det et lite kraftsenter i datidens underholdningsbransje; bl.a. drev Jens Book-Jensen sin omfattende virksomhet fra kontorer i samme miljø. I tillegg til diverse musikkinstrumenter solgte Skau her både forsterkere og egendesignede gitarer under eget navn.
Skau-gitarene som kom på markedet på begynnelsen av 50-tallet, ble produsert av Oddvar Hasle og Alf Heder som sammen drev gitarfabrikk på Sørum. Hasle og Heder hadde vært ansatt på Hagströms fabrikk på Grorud hvor de lærte å bygge gitarer. Sommeren 1950 bestemte de seg for å satse på egen produksjon og etablerte Hasle og Heder gitarfabrikk. Mens de jobbet hos Hagström, hadde de nær kontakt med Oscar Skau – en relasjon som skulle få avgjørende betydning når de etablerte egen virksomhet. Takket være samarbeidet mellom Skau og Hasle/Heder ble det mulig å forsyne de gryende rockeartistene utover 50-tallet med skikkelig redskap. Det er noe uklart om det også ble produsert gitarer uten Skau-navnet. Skau var en krevende samarbeidspartner, og det ble lagt stor vekt på materialvalget til gitarene. Det ble benyttet kvistfri gran til lokket, halsen var av bjerk og gripebrettet av nøttetre. Materialene ble levert av bl.a. Aug. Isene A/S i Oslo. Skau eksperimenterte mye med strengestoler som kunne justeres både i høyden og i lengderetningen for bedre intonasjon. Robert Normann var et av glødehodene som Skau hadde glede av i dette arbeidet.
Alt-mulig-musikeren Ivar Andresen hadde ekstrajobb i butikken til Skau, når han ikke var på turné. Andresen spilte både gitar, piano, vibrafon og bass og opptrådte både på Rosekjelleren, Bristol og ellers på da fleste steder hvor det var behov for levende musikk1. Etter at gitarene var ferdig i gitarfabrikken på Sørum, kom de til Skaus butikk for endelig klargjøring. Det var bl.a. Andresens oppgave å montere og justere skyvestolen samt montere på pickuper på enkelte modeller. Det var mulig å få Skaugitarer med pickup ganske tidlig, kanskje så tidlig som i 1956. Det ble først forsøkt med noen primitive pickuper før Skau fikk fatt i DeArmond pickuper som ble montert på skinner.
Bildet viser en topp-modell fra Skau, som ble benyttet av datidens store gitarister - bl.a. Finn Westbye, Robert Normann og Jan Berger.
Bildet øverst på siden viser Oscar med en av de første protypene til Skaugitarene. Prototypen er i dag godt tatt vare på av barnebarnet Fredrik, og i bildet under prøver Oscars partner fra gamle dager, Ivar Andresen, gitaren. Legg merke til den laminerte halsen.
Skaugitarene med pickup var en kort periode nokså dominerende på det norske makedet - før Höfner og Framus kom inn i bildet for alvor. Bl.a. var det flere av de gryende rockestjernene som konkurrerte på Bygdø Sjøbad og Jordal, som benyttet seg av de elektriske Skaugitarene. På bildet til venstre ser vi Per ”Elvis” Granberg i aksjon på Drammen teater i 1958 med en elektrisk Skaugitar (som åpenbart ikke er koblet til noen forsterker). Bak til høyre ser vi den gryende jazzgitaristen Jan Berger med en ”top-of-the line” Skau i backingbandet til Per ”Elvis”, The Rockin’ Sinners. Jan ser ut til å være koblet til en 5 watts Skau forsterker.
Bildet til høyre: Roald Stensby, som ble kåret til Nordens rockekonge under mesterskapet på Jordal i 1959.
Forsterkerne som Oscar Skau hadde sett og hørt i Amerika, var ikke å få kjøpt i Norge. Løsningen måtte bli å utvikle og produsere forsterkere i Norge. Skau hadde kjennskap til en nevenyttig kar ved navn Birger Sparbo, som var kjent for å beherske det meste innenfor radioteknologi. Sparbo var født i 1906 i Finmark og ble hekta på radio i ung alder. Sparbo bygde radioer lenge før NRK begynte sine sendinger. På slutten av 30-tallet flyttet han til Oslo, der han begynte å bygge skipsradioer for kommunikasjon mellom land og skip.
Da gitarist Skau dukket opp og ville diskutere temaet gitarforsterker, begynte en ny epoke i Sparbos karriere. Sparbo gikk umiddelbart i gang med å eksperimentere i hjemme i kjelleren på Nordberg i Oslo og kom etter hvert frem til sin første forsterkermodell som han kalte Telrad Skau (Telrad = Telefoniradio).
Kabinetter til forsterkerne ble bygget i et snekkerverksted på Sørum, som ble drevet av kompanjongene Alf Heder og Oddvar Hasle (som fremfor alt ble kjent som byggerne av Skaus gitarer).
The Beatniks spiller opp under sologitarist, Svein Finjarns, konfirmasjon senhøstes 1961, staset opp med norske flagg og tre Skau-forsterkere. Bildet er fra boken "Stumbeling Guitars".
Foto: Rolf Finjarn / Svein Finjarn
Det foreløpige arkeologiske arbeidet har konkludert som følger:
Birger Sparbo startet sitt arbeid med gitarforsterkere først etter at Oscar Skau tok kontakt og trigget utviklingen. De første forsterkerne var uten logo på fronten, mens det etter hvert sto Skau, Skau+Telrad og til slutt bare Telrad. Eksempler på disse forsterkerne er vist nedenfor.
Bildet til venstre viser Oscar sammen med Otto Akre. Oscar spilte i både Akre's trio og kvintett. Her bak Akres berømte klokkespill og med sin egen gitar som på dette tidspunt kun bar navnet OS. Oscar opptrådte forøvrig sammen med Otto Akre i et "Husker Du" program julaften 1974, her som en av tre klokkespillere i Akres klokkespill. Bildet her er sannsynligvis fra slutten av 40-tallet.
Foto: Digitalarkivet
Til høyre ser vi Oscar
som banjospiller i et "Husker Du" program fra 1977. Dette var Oscars siste offentlige opptreden som musiker.
Foto: NRK