Svein Finjarn - 1961 Fender Stratocaster

Tekst: Kjetil Storvik

14. april, 1962, stod Svein Finjarn sammen med resten av The Beatniks på trappen til Hagström Musikk i Skippergata i Oslo og ventet på at Gunnar Alman Engebretsen skulle åpne dørene. Første ladning med offiselt importerte Fender-gitarer var nettopp ankommet Norge.

Svein slo kloa i Norges første Stratocaster med serienr. 64169 og datoangivelse oktober, 1961. Stein Jordbrånen og Carsten Deberitz fikk med seg hhv. en Jazzmaster og en Bass VI.

Sveins Stratocaster er ikke spesiell bare fordi den var den første i Norge, men også fordi den er solid dokumentert i pophistorien:

  • Den ble benyttet under innspillingen av den første norskkomponerte låten i Shadowsformat, Stumbeling Guitars.
  • Den er med på filmen "Sønner av Norge kjøper bil", der The Beatniks opptrer som første norske popband på film sammen med Grynet Molvig, mai 1962 (bildet til høyre). 
  • Da Beatniks hadde gjenforening på Bokklubbens legendariske konsert på Jordal i 1982, benyttet Svein nettopp denne gitaren.
  • Gitaren ble sist benytte på en plateinnspilling i 1999, 37 år etter Stumbeling Guitars - på FBI sammen med Øystein Sunde, Terje Rypdal og Freddy Lindquist.

Jordal 1982

Svein med Straten under Bokklubbens arrangement på Jordal.

Foto: Faksimile fra NRKs TV-program

Mestermøte 1999

Siste gang Svein benyttet Straten på plate, 37 år etter debuten på Stumbeling Guitars.

Foto: Svein Olsen

Fenderimporten til Norge ...

... ble betydelig vanskeliggjort pga. valutarestriksjonene etter krigen. Generelt var all import fra USA valutalisensiert frem til 1956. Det innebar at enhver som ville importere en vare som måtte betales i dollar, måtte søke lisens hos myndighetene for å få vekslet sine kroner i de nødvendige dollar. Det er lite sannsynlig at myndighetene ville tillatt bruk av de begrensede valutareservene til import av gitarer, selv om mindre partier nok kan ha blitt importert. Fra 1956 ble en stor del av importen fra USA frilistet, dvs. at myndighetene automatisk innvilget valutalisens for varer som ble frilistet. Det er noe uklart når det ikke lenger fantes formelle hindringer i veien for import av elgitarer fra USA, men det er et faktum at det ennå skulle gå mange år før det ble etablert regulær import av for eksempel Fendergitarer til Norge.

Ryktet om at Hagstrøm hadde skaffet seg Fender-agenturet spredte seg som ild i tørt gress og satte bokstavlig talt fyr på Svein og resten av gjengen i The Beatniks.

Svein forteller:

"Da vi hørte at Hagstrøm skulle ta inn Fender-gitarer var vi på hugget med en gang og la inn vår bestilling. Vi var som klegger på Engebretsen, som lovte at vi skulle få være de første. Men vi følte oss ikke helt trygge. Jeg husker vi var livredde for at Engebretsen skulle finne på å selge gitarene til andre dersom de ble stående i butikken noen timer etter ankomst, så vi passet nøye på. Vi var faktisk til stede i butikken i Skippergaten 2. april da gitarene ble pakket ut, og vi voktet på dem hvert eneste sekund.

Kort tid etter var The Quivers med Arne Schultze i spissen og fikk med seg neste Fenderladning. Cool Cats var også innom Hagstrøm like etter og kjøpte full pakke. Så da vi dro fra Hagstrøm denne vårdagen - jeg med en Stratocaster, Stein med en Jazzmaster og Carsten med en Bass VI - var vi det første norske bandet med full Fender-bestykning. Stratocasteren var fryktelig kostbar, jeg husker den dag i dag prisen - 2.250 kroner! Hvilket var veldig mye penger, men det var i grunnen ingen vanskelig beslutning å ta. Jeg bare skulle ha den gittar'n!"

På festivaler

 Svein Finjarns Stratocaster har vært et populært innslag på diverse festivaler og utstillinger.

På Ringve Museum 2004; Stratocasterens 50-årsjubileum

Foto: Kjetil Storvik

På Gammelpopfestivalen i Bodø 2001

Foto: Kjetil Storvik

Shadowsaften på Popsenteret i Oslo - 2012

Thor-Rune Haugen og Svein snakker om detaljene under en Shadowsaften med The Beatniks på Popsenteret i Oslo, november 2012.

Foto: Kjetil Storvik

Thor-Rune Haugen og Svein snakker om detaljene under en Shadowsaften med The Beatniks på Popsenteret i Oslo, november 2012.

Foto: Kjetil Storvik

Svein innlemmes i Rockheims Hall of Fame - 2016

Svein sammen med Haddy N'jie under Rockheims Hall of Fame markering i 2016 med original Strat'en på plass

Foto: Kjetil Storvik

Svein sammen med Haddy N'jie under Rockheims Hall of Fame markering i 2016 med original Strat'en på plass

Foto: Kjetil Storvik