Tekst: Kjetil Storvik
Sommeren 1962 spilte Trond i bandet Jet Blacks i Tromsø og kjøpte den gang en Stratocaster hos Tonofoto i Tromsø. Gitaren er i følge halsmarkeringene produsert i april 1962 og bærer serienummeret 80456.
Dette er en av de mest historisk signifikante elgitarene i Norge, fordi:
Like etter at Trond hadde fått gitaren, skrev han til Fender fabrikken og forhørte seg om muligheten for å få en hals i lønn. Han var heller ikke helt fornøyd med vib-armen – litt for mye slark - så han ba om å få kjøpe ny arm. I retur fikk han en stor konvolutt med hyggelig svar, en komplett produksjons katalog og en ny vib-arm, der knotten var i metall og ikke av plast. Metallknott hadde Trond sett verken før eller siden.
Ekstrabryterne fra Nalen
Det mest påfallende med Tronds Strat er at den har uoriginalt plekterbrett (sort plekterbrett på Stratocaster var ikke vanlig i 1962) påmontert tre ekstra, uoriginale brytere. Bryterne er koblet slik at de bidrar til en rekke nye pickupkombinasjoner.
Inspirasjonen til dette bryterbatteriet fikk Trond under Pussycats' vaklende internasjonale debut i Stockholm. Guttene vanket ofte på konsertstedet Nalen, hvor de bl.a. fikk oppleve Jan Rohde og The Wild Ones. Jan Rohde var en av de virkelig store på den tiden og hadde et sceneshow som tok pusten av de fleste. I tillegg til å backe Rohde var The Wild Ones i følge Trond et av Sveriges beste Shadows-band med sologitarist Johnny Lundin i spissen. Lundin var venstrehendt og spilte en original, venstrehånds Stratocaster. I tillegg til Lundin spilte også rytmegitaristen Stratocaster, og begge hadde et arsenal av tilleggsbrytere på gitaren.
En natt etter endt spilling på Nalen satt Trond og rytmegitaristen - vi tror han heter Göran Thorsell - på scenekanten og diskuterte pickupbryterne. Det hele endte med at et koplingsskjema ble nedtegnet på en serviett.
Trond fikk etter hvert brytere og ledninger på plass, og switchingen funksjonerte som den skulle. Plekterbrettet ble samtidig farget sort med tusj. Ca. et år senere var gitaren inne til service hos Hagström i Skippergaten i Oslo, der den ble utstyrt med nytt, sort plekterbrett, sannsynligvis ikke hjemmelagd hos Hagström, men levert fra Fender.
Ut over Tronds egne inngrep har også tidens tann bidratt til at den opprinnelig hvite gitaren (Olympic White?) har fått en gulaktig glød - en skjebne den for øvrig deler med andre gitarer med nitro-celluloselakk. Dessuten har gitaren tydelige krakeleringer, hvilket Trond mener oppstod under en spillejobb i Karasjok under ekstreme, arktiske forhold
Hvilke pickupkombinasjoner fikk så Trond ut av sitt nye system? Oversikten nedenfor er nedtegnet av Per Olsen i sin tid som guru på Imerslund Musikk.
I dag er noen av disse koblingene ordinære med en femveis pickup-velger. Men husk at Trond bygde sitt eget system i 1965 da verden bare kjente treveis velgere!
Hvordan var det nå med knottene under innspillingen av Ebb Tide? Trond er i dag ikke 100% sikker, men mener at konfigurasjonen var Bridge + Hals-pickup. Hovedmelodien ble spilt med treveisvelgeren ned, dvs. uten tonekontroll. Den lavmælte klimpringen midtveis foregår med tonekontrollen inne (nedtonet diskant). Selvsagt var det andre faktorer som påvirket sounden på Ebb Tide. Bl.a. fikk en Vox ekkomaskin og en AC30 være med på platen.